Dr Nelson’s inhalator

Breathe freely in & out


Inhalatoren bestås av en hvitglasert flaske eller krukke av keramikk med tut og åpning i toppen. I åpningen sitter en kork med hull og munnstykke i glass. Instruksjon for bruk er trykt på flasken. Medisinsk museum sitt eksemplar av «Dr Nelson’s» er registrert av Avdeling for medisinsk mikrobiologi på 1990-tallet. Dessverre uten opplysninger om bruk eller kontekst til sykehuset.

Dr Nelsons inhalator ble utviklet som et hjelpemiddel for medisinering av luftveisplager. Foto M. Ødegården/NTNU

«Dr Nelson’s inhaler» kom for salg i 1865, i London. Den ble raskt populær blant både profesjonelle og for bruk til selv-medisinering. Inhalatoren skulle brukes for innånding av vanndamp, gjerne tilsatt medisiner, for behandling av lunge- og bronkieplager.

Som den eneste Dr Nelson med medlemskap i RMCS (the Royal Medical and Chirurgical Society of London) ved tidspunktet for lansering av inhalatoren, sies legen Thomas Andrew Nelson å stå bak «Dr Nelson’s inhaler». Produksjonen ble gjort hos S. Maw & Son Co. Firmaet var ledende innen produksjon og leveranse av medisinsk utstyr til sykehus og leger i Viktoriatidens Storbritannia.

«Dr. Nelson’s Improved Inhaler Directions for use – Remove mouthpiece. Half fill inhaler with boiling water replace mouthpiece & apply lips to it. Breathe freely in & out as in ordinary full respiration.» Foto: M. Ødegården/NTNU

Dr Nelson utviklet inhalatoren for å møte et økende behov i samfunnet etter pålitelig behandling av luftveisplager. Den raske utviklingen av by og industri hadde blant annet resultert i luftforurensing som ga flere tilfeller av luftveisplager i befolkningen.

Innånding av damp for beroligende effekt og for behandling av lunger og luftveier er kjent flere tusen år tilbake. «Dr Nelson’s» popularitet på slutten av 1800-tallet er et godt eksempel på at tilbud møter etterspørsel. Den var dessuten enkel i bruk og kunne produseres maskinelt.

Kilde & Les mer:
https://digitaldispensary.org/2016/05/13/breathing-in-history-at-blyth-house-dr-nelsons-inhaler/

 

Gjenstandssamlingen til Medisinsk museum består av gjenstander fra medisinsk behandling, diagnostisering og forskning fra NTNU MH og St. Olavs hospital.Legg igjen en kommentar